GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Tudja meg a válaszokat a gyakran ismételt kérdésekre és megoldást találhat a tünetei enyhítésére!

A megfázás és influenza megelőzése

 • Mi az influenza?

  Az általánosan csak influenzának nevezett megbetegedés egy fertőző légúti betegség.

  A náthával ellentétben, az influenza súlyos megbetegedést okozhat és számos embernél életveszélyes szövődményei lehetnek.

  A tünetek között megtalálható a láz, a fejfájás, a rendkívül erőteljes kimerültség, a száraz köhögés, a torokfájás, az orrfolyás és orrdugulás, illetve az izomfájdalmak. A gyerekeknél felléphetnek további, emésztőrendszeri tünetek, mint a hányinger, a hányás és hasmenés. Ezek a tünetek a felnőtteknél nem jellemzőek.1

  1http://oltokozpont.hu/hu/oltas/7/influenza

 • Hogyan terjed az influenza?

  A nátha és influenza leginkább köhögéssel és tüsszentéssel terjed, amely apró cseppecskéket juttat a levegőbe, akár több, mint 1 méter magasan.
  Ezek aztán a közelben álló személyek szájában, orrában, vagy szemeiben landolhatnak. Másik lehetőség a vírusok terjedésére, ha valaki előbb megérinti ezeket a cseppecskéket, majd a kezével hozzáér a szájához, vagy az orrához.

  Az egészséges felnőttek már 1 nappal a tünetek megjelenése előtt és akár a megbetegedést követő 5-7 napon át megfertőzhetnek másokat. Ez azt jelenti, hogy Ön még azelőtt átadhatja az influenzát másoknak, hogy egyáltalán tudná, hogy beteg, csakúgy, mint a betegség ideje alatt.

  http://oltokozpont.hu/hu/oltas/7/influenza

 • Elkaphatom kétszer ugyanazt a megfázást, vagy influenzát?

  Mivel a megfázást és az influenzát okozó vírusok képesek mutálódni, Ön egynél többször is elkaphatja és átadhatja őket barátainak, családtagjainak, vagy kollégáinak.
  Fordítva is igaz, Ön újra lekaphatja ugyanazt a megfázást, vagy influenzát, 1, vagy 2 héttel később.1

  Miért? Azért, mert az eredeti vírus kissé mutálódott és az az immunitás, amit az Ön szervezete legutóbb a vírus legyőzése érdekében kialakított, a továbbiakban már nem hatásos az új törzs ellen.

  1http://oltokozpont.hu/hu/oltas/7/influenza

 • Mikor van a megfázás- és influenza szezon?

  A megfázás-, és influenza szezon minden évben az őszi és téli hónapokban fordul elő, és általában januárban és februárban tetőzik.

 • Ha megfáztam, vagy influenzám van, mit tehetek, hogy megállítsam a vírus terjedését?

  Ha megfázott, vagy influenzás, amikor csak lehetséges, tanácsos otthon maradnia.
  Fedje el a száját és az orrát, vagy ha nincs zsebkendője, fordítsa a fejét a könyökhajlatába, amikor köhög, vagy tüsszent. Szintén segít, ha rendszeresen áttörli alkoholos fertőtlenítő kendőkkel a különböző felületeket, telefonokat, ajtó kilincseket, és billentyűzeteket. A kezét is mossa meg rendszeresen!1

  Kérje meg az Önt ápoló személyeket, hogy ők is tegyék ugyanezt. Használjon alkoholos kézfertőtlenítő gélt, ha nem áll rendelkezésre víz, és azonnal dobja ki az elhasznált zsebkendőket.

  1 http://oltokozpont.hu/hu/oltas/7/influenza

 • Kinek kell megkapnia az influenza oltást?

  • Minden 6 hónapos, vagy annál idősebb személynek évente meg kellene kapnia; különösen az alábbiaknak:
  • Az 50 éves, vagy idősebb személynek
  • Akik krónikus tüdő rendellenességben (beleértve az asztmát), szív-, és érrendszeri rendellenességben szenvednek (kivéve a magas vérnyomást, a vese-, máj-, neurológiai, vagy anyagcsere rendellenességeket (beleértve a cukorbetegséget)
  • Akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek
  • Akik az influenza szezon során terhesek, vagy teherbe kívánnak esni
  • Vagy, akik egy háztartásban élnek, illetve gondoznak 5 évnél fiatalabb gyermekeket és 50 évnél idősebb felnőtteket.
 • Létezik védőoltás a megfázás ellen?

  Nem. Gyakori tévedés, hogy az emberek az influenza elleni védőoltásra megfázás elleni oltóanyagként tekintenek.

  De a nátha ellen nem létezik védőoltás, mivel rengeteg fajta vírus okozhat megfázást. És mivel képesek mutálódni, valószínűleg már minden oltóanyag elavult lenne, mire a lakossághoz kerülne.

 • Mi az influenza oltás és mikor kell megkapnom?

  Magyarországon egy fajta influenza elleni oltóanyag létezik:

  Az influenza oltás- ez az oltóanyag injekciós tűvel kerül beadásra és inaktivált vírusokat tartalmaz. Az influenza oltás használata engedélyezett 6 hónaposnál idősebb emberek számára, beleértve az egészséges, illetve a krónikus egészségügyi állapottal rendelkező személyeket.

  Az oltást legjobb október és november között beadatni, de az influenza elleni védőoltások beadatása még decemberben, vagy később is hasznos.

 • Megbetegedhetek influenzával a befecskendezett vírustól?

  A befecskendezhető influenza vírus elleni oltóanyagok inaktivált, vagy elpusztított influenza vírusokat tartalmaznak - az inaktivált vírus nem okozhat influenza megbetegedést.

A megfázás és influenza tüneteinek kezelése

 • Honnan tudom, hogy influenzás lettem?

  Ahhoz hogy megállapítsa, hogy megfázáshoz, vagy influenzához köthető szövődményei vannak-e, szükség lehet egy orvosi vizsgálatra.
  Amikor a tünetek megjelennek - általában 4-5 napon belül -, olyan alapos vizsgálatra van szükség, amilyen csak lehetséges.

  Amennyiben influenza-szerű tünetei alakulnak ki, különösen ha Ön az influenzához köthető szövődmények szempontjából magas kockázatú kategóriába tartozik, vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával.

  http://oltokozpont.hu/hu/oltas/7/influenza

 • Hogyan kezeljem a megfázásos-, vagy influenzás tüneteimet?

  A megfázás, vagy az influenza kezelésére jó ötlet a bőséges folyadék fogyasztása.
  Ügyeljen rá, hogy kerülje az olyan italokat, mint a kávé, tea és a kóla-félék, mivel koffeint tartalmaznak, ami kiszáradást okozhat.

  A szervezetének energiára is szüksége van, hogy harcoljon a fertőzés ellen. Ha étvágytalan, próbálkozzon olyan egyszerű és könnyű ételekkel, mint a rizs, vagy a leves.

  A több tünet egyidejű kezelésére szolgáló megfázás- és influenza gyógyszerek, mint a Neo Citran termékek, hatóanyagok kombinációját tartalmazzák a tünetek enyhítésére. A tünetenyhítés termékenként változó.

  Soha ne adjon influenza-szerű tünetekkel rendelkező gyermekeknek, vagy tinédzsereknek aszpirint, különösen láz esetén!

  Mayo Clinic, “Diseases and Conditions”, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/phlegm/FAQ-20058015, 8/13
  CDC, “How Flu Spreads”, http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm, 8/13

  CDC, “The Flu: Caring for Someone Sick at Home”, http://www.cdc.gov/flu/homecare/index.htm, 8/13

 • Hogyan kezeljem az orrdugulásos, vagy melléküregi váladéklerakódásos tüneteimet?

  Az orr, és az arcüregek dugulására olyan orrdugulás elleni készítmények használhatóak, mint a fenilefrin és a pszeudoefedrin, amelyek átmenetileg csökkentik az allergia, megfázás, vagy influenza következtében kialakuló orrdugulást.
  A sóoldatos orrspray-k szintén segíthetnek szabaddá tenni a légző járatokat és gond nélkül használhatóak.

  A Neo Citran termékek enyhülést nyújtanak a legrosszabb influenzás tünetekre is. A Neo Citran Cold and Sinus forróitalpor kezeli az orrdugulást, a torokfájást, a hurutos köhögést, a fejfájást, a testtáji fájdalmakat, a lázat és melléküregi váladéklerakódást. A Neo Citran forróitalpor kezeli a torokfájást, a köhögést, a fejfájást, a testtáji fájdalmakat, a lázat, az orrfolyást és a tüsszögést, valamint segít éjszaka az elalvásban is.

  Ne alkalmazza mindkét terméket egyidejűleg, illetve 24 órán belül soha ne vegyen be összesen több adagot, mint amennyi a betegtájékoztató előír. Ezek a termékek több fajta kiszerelésben is kaphatóak.

 • Hogyan kezeljem a lázam és a torokfájásos tüneteimet?

  Lázra és torokfájásra olyan fájdalomcsillapítók használhatóak, mint a paracetamol, ami csökkenti a lázat és enyhíti az enyhe-közepes fájdalmakat.

 • Hogyan kezeljem a köhögéses tüneteimet?

  A száraz, nem produktív köhögésre olyan köhögéscsillapító gyógyszerek alkalmazhatóak, mint a dextrometorfán és a difénhidramin. Ezek enyhítik a megfázás, vagy influenza következtében fellépő száraz köhögést.

  Hurutos köhögés esetén erőteljes enyhítés, mindig, ha Önnek szüksége van rá, a Neo Citran Max Köptetővel forróital por erejével. A legerősebb Neo Citran a piacon.

 • Szükségem van antibiotikumokra a megfázásom, vagy az influenzám kezeléséhez?

  Mivel az antibiotikumok baktériumokkal szemben hatnak és a megfázást, illetve influenzát vírusok okozzák, normál körülmények között Önnek nem kell antibiotikumokat szednie a megfázás, vagy influenza kezelésére.

  Amennyiben olyan tünetei jelennek meg, amelyek normál esetben nem társíthatóak a megfázáshoz, vagy influenzához, kérjük keresse fel kezelőorvosát.
  Lehetséges, hogy az orvosa felír önnek egy antibiotikum kúrát, hogy megtisztítsa a füleit, arc-, orr-, és homloküregeit, a torkát, vagy a mellkasát a bakteriális fertőzéstől, amelyet esetlegesen a megfázáshoz, vagy influenzához köthetően kapott.

  CDC, “Preventing the Flu: Good Health Habits Can Help Stop Germs”, http://www.cdc.gov/flu/protect/habits.htm, 8/13

 • Milyen hamar tapasztalhatok enyhülést a megfázásos és influenzás tünetek terén?

  Ha megfázásról van szó, a legtöbb ember néhány napon belül orvosi segítség nélkül felgyógyul.

  Influenza esetén a legtöbb ember egy héten belül gyógyul fel anélkül, hogy orvosi segítséget kérne. A folyamat mindenkinél más.

  A Neo Citran gyógyszerek segítenek enyhíteni a megfázás és influenza okozta tüneteket, de nem fogják meggyógyítani, vagy lerövidíteni a betegség időtartamát. Ha a tünetei rosszabbodnak, vagy egy hét elteltével sem javulnak, vegye fel a kapcsolatot orvosával!

  CDC, “The Flu: A Guide For Parents”, http://www.cdc.gov/flu/pdf/freeresources/updated/fluguideforparents_trifold.pdf, 8/13

 • Megfáztam, vagy influenzás vagyok? Mennyi ideig vagyok fertőző?

  Ha elkapta az infuenzát, Ön már a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal fertőző, egészen a megbetegedéstől számított 5-7 napig.
  Ez azt jelenti, hogy Ön még azelőtt átadhatja az influenzát másoknak, hogy egyáltalán tudná, hogy beteg, csakúgy, mint a betegség ideje alatt.

  Megfázás esetén Ön az első 2-3 napban a legfertőzőbb. A megfázás általában az első hét után már nem fertőző.

  MedlinePlus, “Common Cold”, http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/commoncold.html#cat1, 8/13

  CDC, “How Flu Spreads”, http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm, 8/13

  CDC, “Preventing the Flu: Good Health Habits Can Help Stop Germs”, http://www.cdc.gov/flu/protect/habits.htm

  CDC, “The flu. Caring for someone sick at home”, http://www.cdc.gov/flu/pdf/freeresources/updated/influenza_flu_homecare_guide.pdf, 8/13

 • Előfordulhatnak az influenzának súlyos szövődményei, vagy okozhat halált?

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szövődményekkel járó, súlyos, kórházi ápolást igénylő esetek száma évente 3-5 millió között van, s ezek közül 250-500 ezer sajnos halálos kimenetelű. Ezek elgondolkodtató számok, egy oltással megelőzhető betegség esetében.
  Az influenza által okozott néhány súlyos szövődmény között szerepel a bakteriális tüdőgyulladás és a kiszáradás is.

  Magas kockázatúnak számítanak a 2 évnél fiatalabb gyerekek, a 65 éves, vagy idősebb felnőttek és bármilyen korú, bizonyos egészségügyi állapottól, mint a krónikus szív-, vese-, máj-, tüdő-, vér-, vagy anyagcsere betegségekben szenvedő (pl: cukorbetegség), vagy legyengült immunrendszerű emberek.

A Neo Citran termékekről

 • Mi a szerepe a cukornak a Neo Citran belsőleges porban?

  A cukor nélkülözhetetlen a testünk és különösen az agyunk működéséhez. Óránként minimum 5 g cukorra van szükségünk a normál agyműködéshez. Megfázás vagy influenza esetén az étvágy csökkenése miatt ügyelni kell a minimális glükóz-szint fenntartására annak érdekében, hogy a normál agyműködést biztosítsuk.
  A Neo Citran termékekben található cukor tehát hozzájárul a megfelelő napi energiabevitelhez és támogatja a normál agyműködést.
  Amennyiben aggódik a cukorbeviteltől, válassza a Neo Citran Max köptetővel port, mert az tasakonként mindössze 2 g cukrot tartalmaz.

 • Milyen tüneteket enyhítenek a Neo Citran termékek?

  A Neo Citran termékek segíthetnek enyhíteni a legsúlyosabb megfázás és influenza tüneteket, beleértve az orrdugulást, a torokfájást, a fejfájást, a testtáji fájdalmakat és a lázat .
  Egyes termékek az orrfolyást, a melléküregi pangást és a hurutos köhögést is enyhítik.

 • Milyen gyógyszerformában kaphatóak a Neo Citran termékek?

  A Neo Citran termékekforró vízben oldódó por formában érhetőek el.

 • Hogyan kell elkészítenem a Neo Citran forróital port?

  A Neo Citran forróital por elkészítéséhez 1 tasak tartalmát 1 pohár (kb. 2,5 dl) forró, de nem lobogó vízben kell feloldani és meginni, amint elfogadható hőmérsékletűre hűlt.
  Figyeljen oda, hogy csak lassan igya, amíg forró és fogyassza el az egész italt 10-15 percen belül. Figyeljen rá, hogy ne melegítse túl.

  Ha az orvosa másképp nem rendeli, ne vegyen be többet a használati utasításon szereplő mennyiségnél!

 • Milyen hosszan tart a Neo Citran forróital por által biztosított enyhülés?

  A Neo Citran forróital por adagonként 3-4 órán át enyhíti a tüneteket.
  A Neo Citran forróital port a tünetek fennállása alatt 3-4 óránként alkalmazhatja. Ha az orvosa másképp nem rendeli, 24 óra alatt ne vegyen be többet a használati utasításon szereplő mennyiségnél.

  Neo Citran Max köptetővel forróital por: Fontos, hogy naponta legfeljebb 3 x 1 tasaknyit használjunk. Két adag között mindenképp teljen el 4-6 óra, ennél gyakrabban ne fogyasszuk!

  Neo Citran Cold and Sinus forróital por: Fontos, hogy naponta legfeljebb 4 x 1 tasaknyit használjunk. Két adag között mindenképp teljen el 4-6 óra, ennél gyakrabban ne fogyasszuk!

 • Megihatok plusz egy Neo Citran adagot, ha kihagytam egy adagot?

  Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amint eszébe jut, pótolja az elmaradt adagot, kivéve, ha a következő esedékes adagig 4 óránál kevesebb idő van hátra. Utána folytassa a megkezdett módon a gyógyszerelést.

  Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét

 • Ihatok alkoholt, amikor a Neo Citrant használom?

  Semmilyen gyógyszer szedése mellett nem javasoljuk az alkohol fogyasztást.

  Kérjük, olvassa el a gyógyszerekre vonatkozó információkat a csomagoláson és forduljon orvosához a gyógyszeres kezelések során történő alkoholfogyasztás tekintetében.

 • Használhatom a Neo Citran terhesség, vagy szoptatás alatt?

  A Neo Citran készítmények alkalmazása terhesség és szoptatás időszaka alatt nem javasolt.

  Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 • Többet vettem be az ajánlott Neo Citran adagnál. Mit kell tennem?

  Túladagolás vagy véletlen bevétel esetén azonnal forduljon orvoshoz. A gyors orvosi segítség kritikus fontosságú, még akkor is, ha jól érzi magát, mivel fennáll a késői, súlyos májkárosodás kockázata. A termék alkalmazása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót.

 • Milyen céllal található sokfajta összetevő a különböző Neo Citran termékekben?

  Minden, a Neo Citran termékekben található összetevő kulcsfontosságú szerepet tölt be az influenza és a megfázás tüneteinek enyhítésében.

  Például:

  • a paracetamol fájdalom és lázcsillapító (láz esetén csökkenti a testhőmérsékletet),
  • a feniramin-maleát egy antihisztamin, az allergia tüneteinek enyhítését segíti, mérsékli a tüsszögést és csillapítja az orrfolyást
  • az aszkorbinsav (C-vitamin) a megfázás és az influenza során megnövekedett C-vitamin-igény pótlása miatt hasznos.
  • A fenilefrin hidroklorid egy orrdugulás gátló összetevő, ami a gyulladás és a váladéktermelés csökkentésével segít kitisztítani az arc-, homlok-, és orrüregeket.
  • A gvajfenezin egy köptető, amely fellazítja a váladékot és megkönnyíti a hurutos köhögést.
  • A pszeudoefedrin-hidroklorid az orrdugulást csökkenti. Az orrjáratok duzzanatának csökkentése révén felszabadítja az eldugult orrot és segíti a könnyebb légzést. Az orrmelléküregi nyomást is csökkenti
 • Hol találom meg a Neo Citran termékeket?

  A Neo Citran termékek gyógyszertárakban elérhetőek.

 • Használhatom a Neo Citran termékeket a lejárati dátumukat követően?

  Soha ne használjon semmilyen gyógyszert a csomagoláson megjelölt lejárati dátumot követően.
  Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.